LÄNGDSKIDUTRUSTNING
LÄNGDSKIDOR
För att kunna komma ut på snö så behöver du komplettera din utrustning med ett par längdskidor. För förstagångsåkaren rekommenderar vi definitivt ett par skinskidor. Då behöver du inte utbilda dig i kunskapen kring fäste, dvs burkvalla och klister.
Valet av längdskidor baseras på din längd och din vikt.
Längd: Din längd + 15 till 30 cm
Viktspann mäts in baserat på din vikt.
Skinskidorna har en stighud mitt under foten som ger fäste när man trycker ner skidan. När man glider så ska ytan mellan tummarna inte vidröra snön.
INMÄTNING AV LÄNGDSKIDOR
För att längdskidorna ska fungera som det är tänkt i snön, så kontrollerar man spannet på en plan spannbräda.
När man står i jämvikt så ska man kunna föra ett 0,2 mm bladmått mellan skinnet och spannbrädan utan att känna av skinnet.
Nästa bild visar springan mellan skidan och spannbrädan när man står på den. Obs! Bilden är överdriven för att ni ska kunna se.
Man kontrollerar även fästet genom att man flyttar över vikten på ena foten och trycker ner framdelen av foten. Då ska bladmåttet bli fastkilat, dvs att skinnet trycks ner i snön och ger fäste.
FLYTTBAR BINDNING
Komplettera längdskidan med en flyttbar bindning. Flyttar du bindningen framåt så får du mer fäste eller bakåt så får du mer glid.
Antingen har man en med ratt som bilden visar och kan flytta under färden eller så har man en som man ställer in för dagen. T.ex. om det är väldigt kallt och snön är sträv, dvs att du har väldigt mycket fäste: Flytta bak bindningen.
Om det är isigt och svårt med fästet: Flytta fram bindningen.
KOMBIPJÄXOR
Även till längdskidorna är det en fördel med kombipjäxor. Har du redan ett par till dina rullskidor så kan du med fördel även använda dessa på längdskidorna, så länge det inte är sommarpjäxor.
Kombipjäxan ger extra stabilitet i utförbackarna, men även på platten om spåren är sönderkörda. Det blir stor belastning för fotleden om underlaget är konstant ojämnt.
LÄNGDSKIDSTAVAR
Längdskidstavarna skiljer sig från rullskidstavarna genom
- Längdskidstavarna har snötrugor istället för asfaltsspetsar. Detta för att inte sjunka ner i snön.
- Längdskidstavarna är styvare för att man ska få med sig mer fart i varje stavtag.
Var extra rädd om längdskidstavarna då det finns risk att medåkare kliver på dem, ramlar på dem eller saxar sin skidor mot dem under loppet. En liten skada kan göra staven mer ömtålig och brottet kan vara framme.
VALLAKIT
Även om skinskidor kallas för vallningsfria så avser man bara fästzonen. Glidytorna behöver underhållas med glidvalla. Idag finns det väldigt bra flytande vallor som man stryker på som skokräm och sedan borstar ur när den stelnat.
Lila valla, blå borste och svamp är till för glidzonerna.
Cleaner och vit borste är till för skinnet.
SKIDFODRAL
Det är även bra att ha ett fodral till skidorna, så att de skyddas under transport. Det behövs även när skidorna ska transporteras på bussen mellan Mora och Sälen.